Usted está aquí: Inicio / Grupo B / Novetlè: el poble que semblava immune a la COVID-19 cau amb la segona onada
COVID-19, VALÈNCIA

Novetlè: el poble que semblava immune a la COVID-19 cau amb la segona onada

La localitat que no va registrar cap positiu fins setembre comptabilitza les primeres morts
Novetlè: el poble que semblava immune a la COVID-19 cau amb la segona onada
Imagen: Cua a les portes del consultori mèdic de Novetlè. PAULA MATEU
Autoría: paumairu

21/12/10. La població valenciana de Novetlè, que no tingué cap cas de COVID-19 fins al passat setembre, experimenta actualment el seu brot més greu. Segons dades de La Generalitat Valenciana, als últims catorze dies s'han realitzat més d'una vintena de PCR -de les quals quatre han resultat positives- i s'han produït dues morts a causa de la malaltia, ambdues en persones d'edat avançada.

Novetlè suporta actualment una incidència acumulada de quasi 500 casos per cada 100.000 habitants, molt influenciada per la seua petita dimensió a nivell demogràfic. Segons estudis de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), al padró es té constància de 837 habitants, sent el 23,25% dels mateixos considerats població de risc únicament per la seua edat, als que s'afegirien aquelles persones que, tot i que no passen dels seixanta anys, pateixen diferents afeccions.

Imatge: Vianants als carrers de Novetlè. PAULA MATEU

Jesús Domínguez, l'únic infermer que treballa al consultori del municipi i encarregat de realitzar les PCR, ha declarat per a uValencia que el nombre de positius podria incrementar-se als pròxims dies, ja que s'han realitzat una desena de proves que manquen encara de resultat. "La majoria de brots que hem anat tenint, han sigut d'origen familiar, i no tan social o laboral", ha remarcat el professional sanitari.

Domínguez ha expressat a més, la frustració que es viu des de l'organisme sanitari del poble, enfront de l'actitud dels seus habitants respecte a l'epidèmia i la seua contenció. Per a ell, la gent sols adquireix consciència sobre la situació "quan li pertoca a la seua família o a ell mateix, mentre és a un altre, no; i els que es consciencien, els dura poc i tornen després a fer el que es ve de gust".

Rafael Vila, alcalde de la localitat i metge retirat, ha mostrat una perspectiva diferent. Considera que la població està complint les mesures i prenen-se les mateixes amb la seriositat adient, exceptuant casos molt concrets. "És important que les malalties segueixen un tractament, i si són infeccioses, que tinguen vacuna. Però si no hi ha ni una cosa ni l'altra, les mesures són l'essencial", ha indicat el polític a uValencia.

La realitat és que el virus ha experimentat un repunt en tota la comarca de La Costera, però des de l'Ajuntament consideren que les mesures emeses pel govern autonòmic són per ara suficients, a diferència de la localitat veïna, Xàtiva, on els espais públics han sigut tancats temporalment i l'oci, la cultura i l'esport, entre altres, limitats.

Vila: "No es pot cantar victòria. Ja es sap que qui no cau hui, caurà demà".

"En la primera onada no vam tindre cap afectat. Fou a principis de setembre quan es detectaren els primers, precisament a la meua família. A partir d'ací, ha anat havent-hi un degoteig que si bé mai ha sigut realment important, ara és preocupant", ha esclarit Vila.

Imatge: Ajuntament de Novetlè, localitat afectada. PAULA MATEU

També des de l'Ajuntament, s'ha pronunciat per a uValencia Mari Paz Jiménez, treballadora del Servici d'assistència a domicili, que s'ofereix des d'aquesta institució. La seua tasca és principalment, l'acompanyament i ajuda a les persones ancianes, entre les quals s'incloïa la primera víctima mortal que va deixar l'epidèmia al poble, la passada setmana.

Jiménez: "A la seua ment no té cabuda, que un bitxet que no es veu, puga evitar les mostres d'estima".

"Des que va faltar ella, la gent major està molt espantada. Han vist que, malgrat complir les mesures, el contagi és possible", ha declarat Jiménez. Una altra de les veïnes, també d'edat avançada i amb la qual la víctima mantenia una amistat propera, roman ingressada a l'hospital Lluís Alcanyís, també per motiu de la covid-19. 

La treballadora ha apuntat que la situació està afectant la salut mental dels ancians del poble, principalment pel canvi de rutina que els ha suposat la situació, però sobretot per la manca de mostres d'estima. Jiménez ha remarcat que el nivell d'educació cultural que es donava abans no és el mateix que l'actual, i que per ells, el coronavirus és "el bitxet, que no es veu però fa mal" i que és difícil així, que entenguen el perill que pot haver-hi en una abraçada, encara que provinga de les persones a les quals es vol.

 

 

 

 

 

Tipo: Noticia
Subtema: Sanidad
Territorio: Valencia