Usted está aquí: Inicio / Máster / L’art urbà com a ferramenta de conscienciació social per commemorar el 25N

L’art urbà com a ferramenta de conscienciació social per commemorar el 25N

El nou mural de La Nena pren protagonisme a Gandia. Una pintura que pretén visibilitzar el masclisme, i concretament la violència contra les dones, en el dia internacional d’aquesta lluita, el 25 de novembre
L’art urbà com a ferramenta de conscienciació social per commemorar el 25N
Imagen: D'esquerra a dreta: Eloi Àngel, coordinador del projecte; La Nena, autora del mural; Juana Navarro, regidora d'Igualtat, i Nahuel González, regidor de Cultura. Font: Ajuntament de Gandia.

25/11/2020 - GANDIA. El passat dimecres 25, es va presentar a la ciutat de Gandia, el mural de l’artista valenciana La Nena, en commemoració del 25-N, dia contra la violència masclista. Aquest mural d’art urbà, està emmarcat dins del projecte Serpis Urban Art, una aposta ferma de la regidoria de Cultura. Nascut l’any 2016 per visibilitzar, promoure el treball dels i les artistes valencianes i convidar a la reflexió sobre diversos valors com la pau, la solidaritat, la igualtat o la diversitat, i reivindicacions socials, com la sostenibilitat i el medi ambient o el localisme, entre altres.

De la mà de l’Ajuntament de Gandia i contant amb el suport institucional de les àrees municipals de Cultura, amb el Tinent d’Alcalde i Regidor delegat de Cultura, Participació Ciutadana, Qualitat i Memòria Democràtica, Nahuel González López (@nahgandia); i l’àrea de Dona i Igualtat, amb la Regidora delegada d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Juana Navarro Blasco, han presentat el vint-i-sisè mural, ubicat a la plaça del Tirant -al principi del Passeig de les Germanies- de la capital saforenca (va ser nomenada 'la primera Capital Cultural Valenciana', un distintiu que es va anunciar el 2017 que rebria durant l’exercici 2017-2018).

"Som de les poques ciutats que ha tret ajudes directes a la cultura i dins del que és el registre local d’artistes, hem incorporat l’art urbà com si fos una part més de la cultura, que ho és. I en este sentit, també volem donar eixida a artistes que vulguen apostar per aquest àmbit", enuncia Nahuel.

  6373 127158255 10219680219528726 1536598747430461446 o1

 Imatge: Vista panoràmica des de l'interior de l'escultura. Font: Gente de la Safor.

Segons les declaracions del regidor de Cultura, Nahuel González, aquest mural és considerat molt especial ja que s’ha inaugurat el mateix 25 de novembre: "És un mural que té unes característiques especials perquè hui és el dia contra la violència de gènere, i per això estem ací amb la regidora d’Igualtat per presentar-lo". Com bé remarca, ha estat present la regidora d’Igualtat, Juana Navarro, qui ha explicat la raó i el significat fonamental d’aquest mural: "Está representando el corazón de una mujer, del cual salen emociones positivas y sentimientos. Y también podemos ver las tijeras y la mano del maltratador que va recortando estos sentimientos. Llega un momento en que la mujer se queda bloqueada, anulada, deja de ser ella, ya no expresa sus sentimientos, ya tiene miedo a todo. Entonces, es un mural ideal que representa la violencia de género y la situación en la que se encuentran muchas mujeres víctimas del maltrato". En aquesta línia, l'autora també comenta: "Esta obra, habla un poco de después de una agresión machista, como se ve afectado el interior de la mujer, como toda esa autoestima y todos esos sentimientos, pasan de tener un cierto equilibrio a ser mutilados, cortados y mermados por esa mano masculina".

LNW

 Imatge: Foto de La Nena per a una revista cultural valenciana. Font: Verlanga.

La roda de premsa ha estat realitzada a peu de carrer, davant de la mateixa pintura. El coordinador del projecte, Eloi Àngel, ha presenciat també l’estrena oficial de l’obra de La Nena. En paraules seues: "La Nena Wapa Wapa és una artista molt reconeguda al País Valencià, el seu treball es desenvolupa mitjançant stencil o plantilles, i té una temàtica sempre molt conscienciada amb la lluita a favor de l’empoderament de les dones". La Nena ha insistit en l'agraïment cap a l'Ajuntament i els coordinadors, Eloi ÀngelSergi T. Almela. Ha manifestat la importància vital a l'hora de ser altaveu: "Creo que es muy importante, es un gran apoyo que las instituciones soporten económicamente, con muros o con otro tipo de ayudas a los artistas que trabajan en la calle para poder poner en valor ese tipo de arte, y que llegue a ser patrimonio realmente, que lo es". Sobre el valor de l'art en la seua vida, confessa: "Me paso el día pensando en esto, en arte, y cómo afrontar los nuevos retos sociales, los nuevos muros, me paso el día pensando en arte urbano, realmente".

Aquest projecte té diversos objectius, entre ells, donar veu i oportunitat als artistes urbans valencians, els quals estan en una situació precària i de difícil reconeixement, i a través d’aquestes iniciatives, junt a campanyes com la de #CulturaSegura impulsada a nivell nacional, es dóna veu a l’art. També, l’art urbà permet a través d’un art senzill canviar l’entorn de la ciutat  (un carrer, una plaça, un espai xicotet), una tècnica novedosa que no s’havia dut a terme a gran escala fins el moment. En paraules d'Eloi: "També volia recalcar que és la primera artista que ve en format Stencil, encara no teníem cap. Com bé vam dir, anem a intentar tocar tots els estils dins de l’art urbà, graffiti, muralisme, com vulguem dir-ho. I La Nena és una referent a València dintre del tema Stencil, i no podia quedar-se fora d’aquest projecte".  

9

Imatge: Eloi Àngel i La Nena sent entrevistats per TeleSafor. Font: Jesús Ascó.

Es pot trobar tota la informació sobre els murals ja presentats a la població gandiana, els seus autors i les explicacions corresponents a la web sobre els murals 'Museu a l'aire lliure', on hi ha el projecte del 'Serpis Urban Art', i apart, es cataloguen dos projectes culturals més de la ciutat, relacionats també amb l'art urbà. Observant els diferentes murals que s'han registrat al llarg dels últims anys, entre els que destaquen, per temàtica pertinent al mural protagonista de la notícia, el localitzat a l’Avinguda República Argentina, anomenat "El Renacimiento de la Sociedad", el qual parla de les dones que han patit o estan patint situacions de maltractament, i el situat en el Passeig de les Germanies, anomenat "Dones en lluita, per la igualtat", el qual fa ressò de tantes dones que han destacat en el seu camp professional i són clares referents per al moviment feminista.

 pg2

Imatge: El mural "El Renacimiento de la Sociedad" a l'Av. República Argentina. Font: Serpis Urban Art.  

Per últim, aquesta iniciativa naix amb el compromís, i el més important, la conscienciació social, la qual cosa està tenint molta acceptació per part del sector polític i la ciutadania. "Nosaltres busquem que cada mural tinga una resposta social a una temàtica i, en aquest cas, l'últim mural que presentem és en contra de la violència de gènere, tenint en compte que a Gandia ja tenim dos murals més que parlen de la lluita feminista i, en aquest cas, és un contra la violència de gènere, i damunt fet per un artista dona", afirma Nahuel.

De cara el futur pròxim, amb perspectiva, es té la intenció de continuar el pla que es va marcar per aquest 2020 i que a causa de la pandèmia s'ha vist ajornat. El treball que es desenvolupe en 2021 anirà en la direcció de tindre més equitat des de l'autoria de les obres. Així ho explica Eloi: "També voldria recalcar, que per al 2021 continuarem amb la idea que ens vam marcar per a aquest 2020, que és intentar ser un poc més iguals en actuacions de dones i de homes, tindre la mateixa quantitat o quasi la mateixa, intentant tot el que pugam que siga aixina, d’artistes tant homes com dones". El que està clar, és que ja es pot fer una trajectòria artística de Gandia, creant una ruta interactiva mitjançant una App dels diversos murals. L'art urbà ja és una realitat, també virtual

 

Nahuel: "Com dic, la lluita feminista és de les més importants, i dins de la cultura i l’art també ha d’estar representada".

 

(Al programa de TeleSafor, Magazín TSen l'edició del dijous 26, es va emetre l'acte de presentació)