Usted está aquí: Inicio / Máster / Escola Valenciana reclama unió lingüística pel valencià
Escola Valenciana

Escola Valenciana reclama unió lingüística pel valencià

La nova campanya d’Escola Valenciana demana unitat per la llengua, activisme i promoció lingüística en el 37é aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià
Escola Valenciana reclama unió lingüística pel valencià
Imagen: Campanya “unim-nos” d’Escola Valenciana. Font: escolavalenciana.org

L'entitat Escola Valenciana, formada per 26 associacions comarcals valencianes, ha impulsat una nova campanya sota el lema "unim-nos". L'organització aprofita el 37é aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià per reclamar la normalització lingüística en el sistema educatiu valencià. Sota aquest lema pretenen ampliar la seua massa social, a la vegada que aglutinar diferents tipus de públics que lluiten pel valencià, i fer créixer la xarxa d’"Activistes pel Valencià".

Segons el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, “el valencià està viu per cada activista com tu que el gasta, però no aconseguirem res si no treballem de forma coordinada”.

L’última campanya d’Escola Valenciana està donant molt a parlar. Amb l’adhesiu “unim-nos” enganxat a una dolçaina, una trompa, una carxofa i un altaveu, l’entitat valencianista defensa i promou l’ús del valencià com podem veure a l’spot de la campanya. També hem vist diferents Activistes pel Valencià utilitzant a les seues xarxes aquest adhesiu afegit a la seua foto de perfil. Pretén convéncer i conscienciar la societat valenciana per la normalització i conservació de la llengua. “El valencià depén de l’acció d’activistes com tu”, d’aquesta manera l’organització vol fer entendre als parlants que cada gest i cada intenció per la llengua és important i reforça l’ús del valencià.

 

La campanya està disponible també al web activistespelvalencia.org, desenvolupada per Democràcia Estudio i produïda per Tresdeu, compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, la Diputació de València i Caixa Popular. Parla, difon, dona i compra en valencià són els quatre consells d’aquesta campanya, explicats amb quatre spots diferents, protagonitzats per la periodista d’À Punt Adelaida Ferre, l’actor i fundador d’Esclafit Teatre Joan Nave, la creadora de contingut en valencià Sílvia MissTagles i la voluntària pel valencià Yamila Torres.

“Hem passat d'un 30% d'ensenyament en valencià amb el sistema antic a un 52-54% d'ensenyament en valencià que tenim hui en dia”.

Hem parlat amb David Belda, cap de comunicació d’Escola Valenciana, per tal que ens explique les claus d’aquesta trencadora campanya i que ens expose quina importància i sentit té aquesta campanya 37 anys després de l’entrada en vigor de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. “La LUEV ha estat molt important i ens ha permés molts avanços, però hem de caminar cap a un futur superant aquesta llei i assolint els nous reptes que tenim hui en dia [...], cal poder viure en valencià en tots els àmbits que ara mateixa, en el sistema actual, no és possible, en aquests termes s’ha expressat Belda, tot afegint que Escola Valenciana té nous reptes de cara al futur, “anem a millor, continua sent insuficient i hi ha coses a millorar com acabar en l'extensió lingüística en les comarques castellanoparlants. Hi ha àmbit de maniobra en els centres que tenen un nivell més bàsic de plurilingüisme, i cal millorar encara més el percentatge d'hores de valencià”.

Amb un llarg recorregut en la defensa del valencià, Escola Valenciana vol tornar a ficar el crit al cel amb “unim-nos”. L’entitat continua lluitant i reivindicant la llengua valenciana també en àmbits fora de l’escola, com en la defensa de la seua normalització institucional i per això reclamen l’aprovació d’una Llei d’Igualtat Lingüística que garantisca els drets dels valencians, en la reciprocitat de mitjans de comunicació en valencià, així com la incorporació i l’extensió de la immersió lingüística a tot el sistema educatiu.