Usted está aquí: Inicio / Máster / “La mort de Guillem”, una lluita que avui continua

“La mort de Guillem”, una lluita que avui continua

La pel·lícula, dirigida per Carlos Marques-Marcet, aconsegueix posicionar-se en la televisió valenciana À Punt com l’estrena més vista en la història de la televisió pública valenciana amb 201.000 espectadors
“La mort de Guillem”, una lluita que avui continua
Imagen: Fotograma de la pel·lícula "La mort de Guillem"

VALÈNCIA. 9/11/2020. Deia Walter Benjamin a les seues Tesis Sobre el concepte d’Història (1940) que articular històricament allò passat no significa conèixer-ho com vertaderament ha sigut, sino que consisteix més aviat  a apoderar-se d’un record en què ni tan sols els morts estaran segurs de si l’enemic guanya. I l’enemic no ha deixat de vèncer.

En aquest context naix la producció audiovisual de “La mort de Guillem”, una pel·lícula que tracta de representar la mort d’un jove antifeixista i antiracista, de 18 anys, l'11 d'abril de 1993, que va ser assassinat en la localitat castellonenca de Montanejos per joves integrants d'un grup neonazi.

La pel·lícula, dirigida per Carlos Marques-Marcet,  va ser estrenada en  A punt, TV3 i IB3, el dia 2 d’Octubre a les 22:00 hores de manera simultània en les tres cadenes, aconseguint posicionar-se en la televisió valenciana À Punt com l’estrena més vista en la història de la televisió pública valenciana amb 201.000 espectadors al País Valencià. Tanmateix, a TV3 va ser líder d’audiència amb gairebé 430.000 espectadors, a banda de convertir-se en ‘Trending Topic’ amb el hashtag #MortDeGuillemÀPunt. A més a més, la pel·lícula ha estat nominada fins a 12 ocasions als Premis de l’Audiovisual Valencià 2020 junt a “La boda de Rosa”, i el resultat final es decidirà el proper 21 de novembre al Palau de Les Arts.

Tota la trama comença amb la mort de Guillem com a precedent, tot sense mostrar la terrible escena de l’assassinat succeït a Montanejos per un dilema ètic del director, amb una escena de la família en el moment en què ja s’ha produït el succés, i assistim a la reacció dels autèntics protagonistes. L'empatia com a recurs es trobarà present durant tot el ‘film’ amb l’acumulació de detalls expressats en el dolor d’aquells a qui Guillem estimava, i amb primers plans que mostren de prop el sentiment de les mirades de desconsol i ràbia a la vegada. L’actriu Gloria March encarnarà a Carme, mare de Guillem, i d’altra banda, Pablo Molinero representarà a Guillem, pare del jove. La construcció del relat és vital per a mostrar la crueltat dels fets personificats en la família i l’entorn d’Agulló.

 Fotograma dels pares de Guillem

Quatre dècades després del succés que va traumatitzar la família Agulló i gran part de la societat valenciana, el record de Guillem s’ha convertit en un símbol de la lluita antifeixista i antiracista en uns moments de crisi que, com sabem, són clau per a la proliferació dels discursos d’extrema dreta.  

El projecte encapçalat pel grup “La Lluita Continua” pretén, amb aquesta producció, “Promoure la memòria de Guillem Agulló, denunciant la impunitat de l’extrema dreta durant els darrers 40 anys al país, reivindicant la històrica lluita antifeixista a casa nostra i alertant sobre l’auge de renovats discursos xenòfobs i racistes que s’han instal·lat de nou en el centre del debat polític i social".

El metratge pretén mostrar com allò personal és polític i no es pot reduir a una baralla qualsevol entre bandes, tal i com pretenia mostrar la premsa espanyola ocultant la veritat del motiu de l’assassinat.

 En paraules del director Carlos Marqués-Marcet per a El Periódico, es tracta de remoure la consciència política crítica de l’espectador mitjà personalitzant la figura dels pares de Guillem, de tal manera que es van adonar que la mort del seu fill tenia un component polític i la seua memòria ha transcendit l’activisme polític.

 

Guillem és el símbol d’una lluita que, encara avui en dia, es troba vigent i segueix suportant la impunitat del feixisme amb la complicitat de les forces policials i del sistema judicial, legitimades ambdós institucions per una premsa manipuladora de l’opinió pública que tractarà de desprestigiar i desconsiderar els arguments de Guillem i Carme, pares del jove, com es mostra a la ficció, molt fidel a la realitat i cuidant tot tipus de detalls.

Fotograma de la pel·lícula "La mort de Guillem"

En definitiva, “La mort de Guillem”  és tota una experiència catàrtica per remoure les consciències d’una lluita que, encara avui continua. El “Guillem Agulló, ni oblit ni perdó” ressona als nostres carrers. Com a la pel·lícula.

 

 

 

PEL·LÍCULA

'La mort de Guillem'
Direcció: Carlos Marqués-Marcet
Guió: Roger Danés, Alfred Pérez Fargas
BSO: Tarquim
Interpretació: Pablo Molinero, Jordi Ballester, Belén Riquelme, Carles Martínez, Gloria March, Yani Collado, Diego Braguinsky, Mar Linares, Betlem Agulló
Batabat Produccions (2020)
95 minuts