Usted está aquí: Inicio / Grupo B / L’hegemonia de Puchol II persisteix al II ‘Trofeu Mestres de Pilota’ d’Escala i Corda
Puchol II, Javi i Santi es proclamen campions a Pelayo del II ‘Trofeu Mestres de Pilota’

L’hegemonia de Puchol II persisteix al II ‘Trofeu Mestres de Pilota’ d’Escala i Corda

La final del II ‘Trofeu Mestres de Pilota’ d’Escala i Corda corona a l’equip de l’actual campió individual de la modalitat, Puchol II, junt als seus companys Javi i Santi
L’hegemonia de Puchol II persisteix al II ‘Trofeu Mestres de Pilota’ d’Escala i Corda
Imagen: Marc, Félix, Nacho, Puchol II, Javi i Santi a la presentació de la final del II 'Trofeu Mestres de Pilota' al trinquet de Pelayo. FOTOGRAFIA: Júlia Costa
Autoría: jucosmar

VALÈNCIA.- Un dissabte més, el trinquet de Pelayo obri les portes perquè es dispute la final del II ‘Trofeu Mestres de Pilota’ després d’haver estat tot un mes jugant-se partides a porta tancada sense públic. Les partides habituals dels dijous i dels dissabtes tornen a obrir-se al públic, amb totes les restriccions degudes, perquè els i les aficionades gaudisquen de la Pilota Valenciana professional i segura.  

Es tracta d'un campionat curt però important perquè juga una selecció dels millors jugadors de les dues modalitats professionals de la Pilota Valenciana, Escala i Corda i Raspall. S’han disputat dues semifinals i la final, totes les partides jugades a la catedral de la pilota, el trinquet de Pelayo. La primera semifinal jugada el dijous 10 de desembre enfrontava l’equip compost pel rest Giner, el mitger Jesús de Silla i el punter Pere enfront dels campions del trofeu Puchol II, Javi i Santi de Finestrat. 

Per altre costat, la segona semifinal disputada el 12 de desembre la van jugar Pere Roc II al rest, Tomás II enmig i a la punta Guillermo del Puig, enfront de Marc de Montserrat, Félix i Nacho. La final es va jugar el passat dissabte 19 de desembre i es va lluitar fins a l’últim moment pels equips de Puchol II i de Marc. En la modalitat de raspall, l’equip guanyador va ser el del campió individual del mà a mà Tonet IV, junt amb els seus companys el rest de Xeraco, Vicent Sendra i el mitger de Pego, Néstor Portes. Van véncer 30-15 a la formació de Marrahí, Ricardet i Brisca.

El públic a l'escala del trinquet de Pelayo el dissabte 19 de desembre durant les finals. FOTOGRAFIA: Júlia Costa 

La final de la modalitat d’Escala i Corda ha estat molt disputada fins a l’últim quinze. Els dos equips que s’enfrontaven no s’han rendit en cap moment, però la manera contundent de jugar de Puchol II, junt  amb els seus companys Javi i Santi, es va apoderar de la partida, deixant un marcador a 60-50. Sols dos jocs de diferència separaven el resultat front Marc, Félix i Nacho. L’actual campió individual, Puchol II, es trobava molt a gust jugant amb companys com Javi i Santi, després d’haver guanyat el campionat més important dins del món de la Pilota Valenciana, el mà a mà.  

El somni més gran, el campionat individual d'Escala i Corda 

Puchol II: "Estic molt content per haver guanyat l'individual, també per haver guanyat aquest curt campionat amb els meus companys, he disfrutat moltíssim."

“És un dels campionats més somiats, és un campionat que tot jugador vol guanyar. Encara estic un poc assimilant-ho, però com sempre, estem seguint el ritme de les partides del dia a dia”, confessa Puchol II després d’haver guanyat també aquest campionat amb Javi i Santi.

La final de l’individual es va jugar el passat 5 de desembre al trinquet de Pelayo, quan encara s’havien de jugar les partides sense públic, amb una imatge desoladora per a les aficionades i els aficionats d’aquest esport. S’enfrontaren el jove jugador d’Almussafes, Lluís De la Vega, i l’actual campió, Puchol II. El marcador indicava un 60-25,  una victòria clara per a Puchol II, el qual no va patir en cap moment front al seu contrincant.

Incertesa als trinquets 

El món de la pilota professional està vivint una de les etapes més tristes per als més aficionats d’aquest esport. També els jugadors semblen afectats per aquesta situació d’incertesa, en la que els contagis i les restriccions manegen tot una pràctica que obeeix les normes imposades pels ajuntaments i pel govern central.

Nacho, el mitger que juga junt Marc i Félix afirma que el que estan vivint dins dels trinquets es pot entendre com a una moneda de dues cares: “Des d’una banda s’ha viscut una perspectiva un poc desoladora per tantes partides que s’han jugat a porta tancada, es noten fins i tot quan sols hi ha 50 persones. Per altra banda també optimista, perquè quan s’ha donat la situació que ha pogut vindre gent al trinquet, la gent ha respost i ha vingut a veure’ns, aleshores tenim cara i creu”, aclareix Nacho.

El seu company Marc també ho té clar, la incertesa i la raresa han acompanyat a la pilota durant aquest 2020. Destaca que dins del dolent, s’han pogut jugar totes les partides programades amb públic o sense. “Ha sigut un any prou estrany i amb un punt d’incertesa. Més que res per la situació que hem viscut de no saber quan anàvem a reprendre les competicions, quan anàvem a poder entrenar o quan anàvem a poder jugar”, afirma Marc.

Per altre costat, Puchol II dona una visió més optimista del que s’està vivint. Conta que ha sigut un context complicat, en el que se sabia la situació tan difícil que s’anava a viure, no obstant això, dins del que cap creu que s’ha aconseguit que la pilota torne a rodar i es puga tornar a veure aquest esport per la televisió pública valenciana o als trinquets amb aforament limitat.

Visió dels pròxims mesos de de l'escala 

Nacho: “Després d’aquests dies de pont han hagut més contagis, espere que almenys deixen entrar un poc més de gent i pugam gaudir les partides amb espectadors.”

Les aficionades i els aficionats estan acostumats a viure el dia a dia de les partides des de l’escala, una posició perillosa durant el joc, en el que s’ha d’estar atent per si reps algun colp per part dels jugadors. La pujada de contagis i les noves restriccions han fet que aquesta situació tan emocionant per al públic s’haja d’impedir durant algunes setmanes.

A la final del II ‘Trofeu mestres de Pilota’ ha pogut assistir públic en un aforament limitat per a 150 persones. La perspectiva dels jugadors no passa desapercebuda, alguns més pessimistes que altres, però el que està clar és que l'assistència de públic reflecteix un joc més dinàmic i proper a l’afició. “Les competicions que hem jugat sense públic han sigut un poc més rares entre els companys, més paregudes als entrenaments cara les partides de competició oficial. Sempre vols donar el màxim possible, però jugar sense públic és molt gelat”, afirma Marc.

Aquesta situació de falta de proximitat per part del públic, planteja dubtes de cara als pròxims mesos. Puchol II sosté que si lleven més restriccions als trinquets, a jugadors com ell els ajudarà perquè es puga animar tot un poc més i així puga anar més gent al trinquet, significarà que la societat està millor. Per altre vessant, Marc creu que fins que no passen molts mesos, no podrà tornar tota la gent que anava abans pels trinquets, malgrat l’aforament que puga acollir el trinquet si fora més gran o més xicotet.

El trinquet de Pelayo durant la final del II 'Trofeu Mestres de Pilota'. FOTOGRAFIA: Júlia Costa

Tipo: Noticia
Territorio: Valencia