Usted está aquí: Inicio / Grupo B / Annie Ernaux, l’escriptora que converteix la seua vida en obra

Annie Ernaux, l’escriptora que converteix la seua vida en obra

El llibre perfecte per llegir en Nadal: curt, sentimental i l'ha escrit la guanyadora del Premi Nobel de Literatura
Annie Ernaux, l’escriptora que converteix la seua vida en obra
Imagen: La portada de El Acontecimiento de Annie de la editorial Andanzas. Fuente: propia

VALENCIA// Les persones s’obsessionen amb tota classe de temes: repeteixen peces de roba, veuen de manera repetitiva una pel·lícula però especialment s’obsessionen en l’amor, l’amor romàntic. Annie Ernaux, guanyadora del premi Nobel de literatura, ho retracta de manera excel·lent a Pura Pasión.

Existeix un racó a Twitter on només es publiquen cites del llibre d’Ernaux, cada dia i cada poques hores. No hi ha cap que no tinga m’agrades, la majoria són de dones que es troben en la vintena. Sembla curiós que un llibre que va ser escrit en l’any 1991, en el segle passat, puga moure tants sentiments a xiques que encara no havien nascut quan Ernaux cuinava la seua obra.

twitter

Fuente: Twitter

Les obsessions augmenten en aquesta època, la nadalenca, és una festivitat que es sol passar en les persones que s’estimen: família, amics y parelles, però especialment es pensa en calor dels amants, com fa Ernaux de manera compulsiva en aquesta obra. L’escriptora no es escriu ficció, ella parla de la seua carn, son obres autobiogràfiques que incomoden per la intimitat en què conta els fets.

Ernaux viu esperant al seu amant, paralitza al complet la seua existència. Les tasques quotidianes passen a segon pla, la seua vida és el que passa entre encontre i encontre amb aquest home, un diplomàtic d’un país de l’est. “A partir del mes de setembre de l’any passat, no vaig fer una altra cosa que esperar a un home: que em cridara i que em vinguera a vore, així és com comença la història.

 

otras opciones de lectura

La francesa no empra frases prosòdiques ni plena les pàgines adjectius carregats, el seu llenguatge és simple i com a recurs estètic gasta les seues experiències. La seua vida és contada com una arma política i poètica, fa una narració desvergonyida d’una obsessió que tota dona ha viscut en les seues carns. El més curiós és que va ser capaç de fer-ho fa més de vint anys quan el dia d'avui segueix sent un tema tabú. Pot ser per això tota dona que l’ha llegida viu immensament rendida a les seues paraules.

Altres opcions de lectura d'Annie Ernaux. Font: Carlos García (lliure de Copyright)

 

Ernaux no amaga res, ella va amb tot. Reivindica en una època no tant feminista el desig sexual d’una dona divorciada i amb fills, conta en com d’obscura es pot convertir una obsessió. Els seus llibres et conten a cau d’orella una experiència personal que el dia d'avui encara passa, trasllada la seua vida a la seua obra i amb ella reivindica i alça la veu per fer política.

fitxa tecnica