Usted está aquí: Inicio / Grupo A / La lliga de rem de banc fix torna a la Comunitat Valenciana

La lliga de rem de banc fix torna a la Comunitat Valenciana

La modalitat estrela de rem de la Comunitat Valenciana comença la temporada amb els campionats autonòmics de llaüt valencià
La lliga de rem de banc fix torna a la Comunitat Valenciana
Imagen: Veterans del Club Rem Dénia en la primera regata de lliga. Juan Hartogs
Autoría: Marc Riera Garcia

06/12/22 - VALENCIA. El cap de setmana del 26 i 27 de novembre va començar la Lliga Suma de rem de banc fix del Mediterrani, amb la celebració de la primera regata de lliga de fons amb el llaüt valencià (embarcació de +370kg) Aquesta regata va puntuar com a lliga i com a campionat autonòmic de llarga distància D'una banda, la lliga va arrancar el dissabte amb la travessia Benidorm - Illa de Benidorm - Benidorm, amb un recorregut de 8.000 metres aproximadament per a les categories veterà (+35 anys) i juvenil (16-18 anys). D'un altra banda, el diumenge es va celebrar la XXXIV edició de la travessia Santa Pola - Tabarca - Santa Pola, amb una distància de 14.850 metres aproximadament per a la categoria absolut (+18 anys).

A la regata de Benidorm li va acompanyar unes condicions meteorològiques excepcionals que va deixar que els equips realitzaren una competició amb uns cronòmetres ràpids. Els pòdiums quedaren en aquest ordre decreixent després de la compensació per mitja d'edat en la categoria veterana, que dona avantatge a les embarcacions amb més edat: veterà masculí amb Real Club Nàutic de Torrevella, Club Rem Dénia i Real Club Regates d'Alacant; i el veterà femení amb Real Club Nàutic de Torrevella, Club Rem Dénia i Real Club Nàutic de Dénia. La categoria juvenil no va tindre participació.

Imatge: Primers classificats en la categoria veterà masculí i femení. FREMOCV.

En la clàssica travessia de Santa Pola l'ordre del pòdium en les dos categories absolutes foren les següents: en el femení Real Club Nàutic de València, Real Club Nàutic de Gandia i Secció Esportiva Universitat d'Alacant; en el masculí Real Club Nàutic de Dénia, Real Club Nàutic de València i Real Club Regates d'Alacant.

Imatge: Campions i campiones de la regata a Santa Pola. FREMOCV.

Amb aquestes dos travessies quedava inaugurada la temporada 2022-2023 de la lliga puntera d'Espanya de rem de banc fix. Aquesta lliga compta amb la participació de 27 clubs de la Comunitat Valenciana i també amb la participació puntual d'equips de Catalunya, Andalusia, Murcia, Galicia, Astúries o País Vasc. A les regates solen acudir entre 600 i 700 esportistes, des de la categoria infantil (12-14 anys) fins a al veterana. La pròxima regata serà a València el 15 de gener, amb una competició de mig fons (5000 metres) que tancarà la primera meitat de la temporada de llaüt valencià i les competicions de llarga distància.

El calendari publicat per la FREMOCV (Federació de Rem de la Comunitat Valenciana) marca com a inici de la segona part de la temporada el 26 de febrer a Calp. Així començaran les regates pista: recorregut de 700 metres amb una virada per a les categories infantil, cadet i veterà; i recorregut de 1400 metres amb 3 virades per a juvenils i absoluts. Per a realitzar aquestes regates el clubs canvien d'embarcació al llaüt mediterrani: una adaptació del llaüt valencià, fabricada amb fibra de carboni i amb un pes de 145 kg com a mínim. En aquesta embarcació continuen el mateix nombre de remers o remeres que en el llaüt valencià, 8 més un timoner que controla el rumb.

Vídeo: Regata de pista amb tres virades en la catgoria absolut masculí. Club Rem Dénia.

En acabar la lliga a finals de maig, es fa el campionat d'Espanya de llaüt mediterrani. En aquest campionat els clubs de tota Espanya es citen un cap de setmana, que aquest any encara no s'ha assignat, on es realitzen eliminatòries i repesques el dissabte, i semifinals i finals el diumenge. Aquest campionat és el més dur de la temporada, ja que com a mínim es fan 2 regates en un dia, i en el cas de que els equips es classifiquen, es fan entre 3 i 4 regates en 2 dies.

El llaüt com a tradició

El llaüt és una embarcació que s'utilitzava antigament com a embarcació de pesca i també com a embarcació de suport de vaixells de gran tamany. L'evolució per a poder remar va ser l'eliminació de la vela i la incorporació de més seients i rems per a poder arrastrar amb més facilitat els llaüts. Les primeres competicions daten al voltant del 1980, quan els pescadors de les llotges de ciutats com Dénia o Benidorm competien entre ells amb els llaüts i rems de fusta que composaven un pes de més o menys una tona.

 

Imatge: Maqueta del Museu de la Mar en Dénia. UValencia.

Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (1)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (1)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (2)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (2)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (3)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (3)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (4)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (4)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (5)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (5)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (6)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (6)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (7)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (7)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (8)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (8)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (9)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (9)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (10)
Els clubs es citen a Benidorm i Santa Pola (10)